Zeevonkjes (Noctiluca scintilans) uit de Oosterschelde. De tentakel is duidelijk te zien. Door met de scherpstelknop van de microscoop door de cel te “scrollen” kan je zien dat het een bolletje is.

  • Taxonomie

    Rijk: Protisten

    Stam: Dinoflagellaten

    Klasse: Dinophyceae

    Orde: Noctilucales

    Geslacht: Noctiluca

  • Locatie

    Zeewater

  • Grootte

    0.2 – 1 mm

Omschrijving

Zeevonk (Noctiluca scintillans) is een eencellige dinoflagellaat die heterotroof is; ze eten algen en zelfs klein zoöplankton. Voor een ééncellige is de zeevonk enorm, tot een millimeter groot. Zeevonk ziet eruit als een bolletje met een tentakel. Met deze tentakel maakt de zeevonk een slijmdraad waarmee hij voedsel verzamelt, wat in de cel wordt opgenomen en verteerd. Zeevonk kan ook in symbiose leven met kiezelwieren die binnenin de cel leven en doormiddel van fotosynthese zorgen voor energie.

Zeevonk is vooral bekend om het vermogen om licht te geven door bioluminescentie. Na een verstoring geeft de cel een blauw lichtpulsje. Waarom ze dit doen is niet helemaal zeker, misschien om vijanden af te schrikken. Het “lichten van de zee” veroorzaakt door zeevonk is vooral te zien op warme, windstille zomeravonden. Ook tijdens een nachtduik is het prachtig, doe je duiklamp even uit, haal je hand door het water en je wordt omgeven door een wolk van blauwe vonkjes!

Een zeevonkje (Noctiluca scintilans) uit de Oosterschelde.