Een Noordzee planktonmonster waarin enkele kwalvlooien Hyperia galba te zien zijn. Ze kunnen erg snel zwemmen!

  • Taxonomie

    Rijk: Dieren

    Stam: Geleedpotigen (Arthropoda)

    Onderstam: Kreeftachtigen (Crustacea)

    Klasse: Malacostraca

    Orde: Amphipoda

  • Locatie

    Zoet, brak en zout water wereldwijd, maar kwalvlooien alleen in zee.

  • Grootte

    ca 0.5 – 25 mm

Omschrijving

De meeste vlokreeften leven op of in de zeebodem. Ze kunnen vaak wel zwemmen en sommige soorten vind je af en toe in het plankton. Vlokreeften van de familie Hyperiidae leven wel voornamelijk in het plankton. Het zijn vaak parasieten van kwallen, ribkwallen en andere kwalachtigen. Langs de Nederlandse kust is de kwalvlo Hyperia galba algemeen te vinden in allerlei soorten kwallen. Vaak zie je ze zitten bij aangespoelde kwallen op het strand. Ze eten mee met het voedsel van de kwal, maar kunnen ook de kwal zelf eten. Veel soorten vlokreeften in het plankton zijn verder roofdieren, die copepoden en ander zoöplankton eten.

De kwalvlo kan zijn kleur aanpassen aan de kwal waar hij op zit, door zichzelf doorzichtig te maken als hij op een doorzichtige kwal zit.

Hyperiidae zien er met hun enorme ogen bizar uit, het lijken wel aliens. De variatie in ogen van verschillende soorten binnen deze familie is enorm, vooral diepzee soorten kunnen enorme ogen hebben met geavanceerde netvliezen.

Twee kwalvlooien Hyperia galba. Hier is duidelijk het verschil tussen het vrouwtje links dat boller is en grotere ogen heeft, en het mannetje rechts dat wat smaller is, kleinere ogen heeft en ook twee lange antennes heeft.

De grote ogen van een vrouwelijke kwalvlo.