Een Tomopteris worm gevangen op de Noordzee.
Omschrijving
De meeste borstelwormen die je tegenkomt in het kustplankton zijn larven van bodembewonende wormen, maar er zijn enkele families die helemaal zijn aangepast aan het leven in het vrije water, zoals de wormen van het geslacht Tomopteris. Dit zijn prachtige, bizarre dieren die ook nog eens erg groot kunnen worden.
Tomopteris zijn vrijwel doorzichtig. Het eerste en tweede segment van het lichaam is gefuseerd tot twee palpen. De wormen hebben twee ogen. Het eerstvolgende segment bevat een paar zeer lange voelharen. De volgende segmenten bestaan uit peddelvormige uitgroeiingen (parapodia) waarmee de worm snel kan zwemmen. Deze parapodia kunnen een geelachtig licht geven (bioluminescentie). De soort Tomopteris helgolandica, algemeen in de Noordzee, heeft een lange staart die de meeste verwante soorten missen.
Biologie en ecologie
Tomopteris zijn echte rovers. Met hun uitstulpbare proboscis (zie foto) kunnen ze grote prooien vangen zoals vislarven, pijlwormen en mantelvisjes.
Sommige soorten kunnen als ze worden verstoord lichtgevende deeltjes afscheiden om hun aanvaller te verwarren. Het bijzondere van bioluminescentie in Tomopteris is dat het licht geel is, terwijl de meeste andere lichtgevende zeedieren andere kleuren licht produceren.
Er is nog erg weinig bekend over de leefwijze van Tomopteris en verwante wormen. Ik vind het persoonlijk één van de meest bijzondere dieren die je kan tegenkomen!
Een Tomopteris worm gevangen op de Noordzee.
Kop van dezelfde Tomopteris worm waarop de twee ogen duidelijk te zien zijn. Binnenin de kop is de proboscis te zien, die uitgestulpt kan worden om een prooi te vangen.