Een vrouwelijk en mannelijk raderdiertje (Synchaeta sp.) uit het Grevelingenmeer. Het mannetje is veel kleiner.

  • Taxonomie

    Rijk: Dieren

    Superstam: Platyzoa

    Stam: Rotiferen

  • Locatie

    Zout, brak en zoet water, wereldwijd

  • grootte

    50 μm – 2 mm

Omschrijving

Raderdieren, die ook wel rotiferen genoemd worden, zijn een aparte stam van het dierenrijk. Sommige raderdieren leven vastgehecht aan een ondergrond, maar veel soorten leven vrijzwemmend. Raderdieren ontlenen hun naam aan de kransen met trilharen op hun kop, waarmee ze zwemmen en water filteren. Als de trilhaartjes actief zijn lijken ze rond te draaien, vandaar de naam. Naast de trilhaartjes hebben raderdiertjes ook een soort “kaken” die mastax worden genoemd.

Biologie en ecologie

De vrouwtjes van raderdieren zijn over het algemeen een stuk groter en verder ontwikkeld dan de mannetjes. Raderdieren kan je bijna letterlijk overal tegenkomen; in zee, in vijvertjes of plasjes, maar zelfs op het dunne waterlaagje dat achterblijft op vochtig mos. Om te overleven op plekken die soms helemaal uitdrogen kunnen sommige raderdieren cryptobiose ondergaan, een toestand waarin ze zeer lang droogte en extreme temperaturen kunnen overleven.

Raderdieren eten algen, bacteriën, detritus en protozoä.

Het raderdiertje Keratella cruciformis uit het brakke IJ in Amsterdam.

Een in zee levend vrouwelijk raderdiertje (Synchaeta sp.) uit het Grevelingenmeer.

Synchaeata sp. rotiferen uitn het Noordzeekanaal. De “raderen” van trilhaartjes waarmee ze zwemmen zijn duidelijk te zien.

Het raderdiertje Keratella cruciformis uit het brakke IJ in Amsterdam.

Een raderdiertje uit het zoetwater, gevonden in een vijver in Wageningen.