Een zwemmend mosselkreeftje uit een vijver in Wageningen, met klokdiertjes op de schaal.

  • Taxonomie

    Rijk: Dieren

    Stam: Geleedpotigen (Arthropoda)

    Onderstam: Kreeftachtigen (Crustacea)

    Klasse: Mosselkreeftjes (Ostracoda)

  • Locatie

    zoet, brak en zout water, wereldwijd

  • Grootte

    0.1 – 2 mm, sommige groter.

Omschrijving

Mosselkreeftjes of ostracoden leven voornamelijk op of in de bodem, waarbij hun stevige verkalkte schaal hen beschermt tegen beschadigingen. Deze schaal kan verschillende texturen, richels en/of haartjes hebben. Aan de zij- en onderkant van de schaal steken vaak de pootjes en antennes uit waarmee het mosselkreeftje zwemt en voedsel verzamelt. Sommige soorten kunnen licht geven.

Mosselkreeftjes in planktonmonsters zijn vaak bodembewonende soorten die opgewerveld zijn door golfslag of stroming. Er zijn ook enkele vrijzwemmende zee-soorten, de meest bijzondere is het geslacht Gigantocypris, die een bijna perfect bolronde schaal hebben en wel 3 cm groot kunnen worden. In zoet water komen vaker mosselkreeftjes voor die in het vrije water leven.

Mosselkreeftjes kunnen zowel predatoren, herbivoren als aaseters zijn. Ze planten zich geslachtelijk voort, waarbij de eieren meestal direct in het water worden gelegd, of worden vastgehecht aan een ondergrond zoals een waterplant. Uit het eitje komt net als bij veel andere kreeftachtigen een nauplius larve die zich ontwikkelt tot volwassen mosselkreeft. 

Een zoetwater mosselkreeftje uit de uiterwaarden in Wageningen.