Een mantelvisje gevangen in de Waddenzee.

 • Taxonomie

  Rijk: Dieren

  Stam: Chordadieren (Chordata)

  Onderstam: Manteldieren (Tunicata)

  Klasse: Mantelvisjes (Appendicularia)

 • Locatie

  Zout water, wereldwijd

 • grootte

  meestal kleiner dan 1 cm, soms veel groter. 

Omschrijving

Mantelvisjes of Appendicularia zijn vrijzwemmende manteldieren, familie van salpen en zakpijpen. Ze horen bij de stam van de chordadieren, net als wij! Manteldiertjes zien er een beetje uit als een kikkervis waarbij de staart onder een hoek is ingeplant. Ze lijken erg op de larven van zakpijpen maar daarbij zit de staart wel recht achter het lichaam zoals bij een kikkervis.

Mantelvisjes zijn filteraars en maken een ingenieus filter om deeltjes uit het water te filteren. Vaak maken ze zelfs twee filters; een buitenste filter om te grote deeltjes buiten te houden en een binnenste filter om de gewenste deeltjes uit het water te filteren. Na een paar uur raken deze filterhuizen verstopt, zwemt het mantelvisje eruit en maakt een nieuw filter. 

De lege filterhuizen van mantelvisjes, vol met detritus, zakken naar de bodem waar ze een belangrijke voedselbron zijn voor bodemdieren, vooral in de diepzee. Zo spelen mantelvisjes ook een belangrijke rol in de export van koolstof naar de bodem van de zee.